Aktuality

Články

CBAM: Jak funguje mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích a jaké změny firmy čekají?

Podle mechanismu uhlíkového vyrovnání na hranicích nebo také CBAM firmy již od ledna letošního roku reportují v rámci přechodného období. Nově ale firmy nemohou nadále uvádět v hlášení pouze referenční hodnoty emisí, nýbrž ty skutečné. Pro usnadnění přípravy zpráv a komunikaci s dodavateli připravila Evropská komise nové dokumenty. Přečtěte si, co byste o CBAM měli vědět, co se mění, s čím mají firmy největší problémy i kde najdete všechny podstatné informace.
Přečíst článek

Biodiverzita ovlivňuje život jednotlivců i firem, závisí na ní až 50 % světového HDP

Jen 15 % přírody v Evropě je v dobré kondici, přitom kvalita našeho života je s biologickou rozmanitostí úzce spojena. Biodiverzita je důležitá nejen pro jednotlivce, ale i pro firmy – pro řadu sektorů představuje životně důležitou součást podnikání. Podle Světového obchodního fóra závisí na přírodě, biodiverzitě a ekosystémech 50 % světového HDP. Biodiverzita je navíc jednou z kategorií ESG reportingu, a některé firmy tak musí svůj dopad vyhodnocovat už nyní, zatímco jiné to teprve čeká. Situaci ale zatím ztěžují nejednotné metodiky a komplexita samotného tématu. Pro ochranu přírody i živočišných druhů přijala Evropa nový zákon o obnově přírody, jeho naplňování má potenciál ovlivnit i agendu klimatických rizik ve firmách.
Přečíst článek

Beyond Zero: Třicet let cesty k uhlíkové neutralitě. Příběh společnosti Interface inspiruje firmy po celém světě

Jak dlouhá může být cesta k udržitelnému produktu? U americké firmy Interface to trvalo téměř třicet let než na trh uvedla první uhlíkově neutrální koberec. Právě to popisoval dokumentární film Beyond Zero, který poprvé v Česku promítala Asociace udržitelného podnikání a společnost Sustainova. Na tom, že příběhy udržitelnosti potřebují silný leadership, vizi a zapojení zaměstnanců na všech úrovních, se v rámci panelových debat shodli i zástupci českých firem.
Přečíst článek

ESG v praktických souvislostech: Asociace udržitelného podnikání spustí v září další běh vzdělávacího kurzu pro ESG manažery

Udržitelnost a ESG jsou klíčové oblasti, které se stávají nezbytnými pro moderní podnikání. Pokud se orientujete v teoretických znalostech, ale hledáte praktické využití, šestitýdenní vzdělávací program Asociace udržitelného podnikání (AUP) je přesně pro vás. Čtvrtý běh programu začíná již 16. září.
Přečíst článek
Odebírat newsletter