Aktuality
- Vše
- Aktuality
- Analýzy
- Finance
- Legislativa
- Názory a komentáře
- Nezařazené
- O taxonomii s EY
- Podcast
- Právo
- Případové studie
- Průzkumy
- Reportování
- Rozhovory
- Služby
- Strategie
Články
27. 03. 2023
Kromě směrnic a nařízení s přímým dopadem na nefinanční reporting jsou pro udržitelnost firem podstatné i další legislativní akty. Za zmínku stojí především ty, které vznikly pod hlavičkou sdělení Fit for 55. Mohou mít totiž na činnost firem podstatný vliv – ať už v rámci emisních norem, využívání půdy, obnovitelných zdrojů nebo energetické účinnosti. Sdělení Fit for 55 obsahuje celou řadu konkrétních legislativních návrhů a další podpůrné nástroje a strategie. Níže vám přinášíme jejich přehled.
Přečíst článek
Marek Procházka: „Problémy vznikají především neudržitelným řízením podniku.“
21. 03. 2023
Co přivedlo Marka Procházku k tématu udržitelnosti? A co považuje za největšího hybatele společnosti? O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle něho stále hovoří málo? Více se dozvíte v odpovědích zakládajícího partnera advokátní společnosti PRK Partners, který byl součástí ankety mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta] Udržitelnost.
Přečíst článek
Omezit produkci elektroodpadu pomůže recyklace i jednotné nabíječky
16. 03. 2023
Nový telefon si Češi pořizují průměrně jednou za dva roky. Potřeba mít neustále moderní chytrý telefon však zatěžuje nejen peněženky Čechů, ale i životní prostředí. Na každého obyvatele ČR připadá až 15,7 kilogramů elektronického odpadu ročně a víc než desetinu z nich tvoří právě mobilní zařízení. Své vysloužilé telefony Češi nechávají zestárnout v šuplících s tím, „že se třeba jednou budou hodit.“ Ve skutečnosti je ale nejlepším řešením recyklace, kterou kromě prodejců elektroniky nabízí i samotní operátoři. Službu Češi ale téměř nevyužívají a podle T-Mobile se operátorům k recyklaci dostává méně než 1 % prodaných telefonů.
Přečíst článek
Jak si vylepšit ESG skóre podporou udržitelného stravování
15. 03. 2023
Třetina veškerého vyprodukovaného jídla přijde nazmar. Ztráty se týkají jak samotné produkce, tak zpracování, distribuce či chování spotřebitelů, kteří vyhodí přibližně desetinu jídla. Kvůli tomu dochází k plýtvání vynaloženými zdroji a zvyšování uhlíkové stopy. Proti tomu se nicméně snaží bojovat jednotlivé vlády i samotné firmy. Například podle průzkumu společnosti Edenred opatření proti plýtvání zavedly již tři čtvrtiny restaurací, přičemž nejčastěji se jednalo o úpravu menu a receptur. V rámci sociálního pilíře ESG ale mohou proti plýtvání bojovat všechny firmy, tedy i ty, které nespadají do potravinářství.
Přečíst článek
Seriál ,,Governance”: Díl 2. – Firemní kultura a obchodní chování
09. 03. 2023
V rámci standardů pro nefinanční reporting (European Sustainability Reporting Standards; ESRS, verze z listopadu 2022) je oblast Governance upravena zejména složkou ESRS G1 Business Conduct. Požadavek G1-1 představuje jednu z jeho šesti hlavních oblastí. V tomto článku se zaměříme na informace, které budou společnosti muset reportovat v rámci požadavku G1-1 – Firemní kultura a zásady obchodního chování.
Přečíst článek