Aktuality

Články

Čtvrtina domů postavených do roku 1970 nemá žádné zateplení, bez něj přitom další energetická úsporná opatření postrádají smysl

Ačkoliv tři čtvrtiny z rodinných domů postavených do roku 1970 mají aspoň nějakou formu zateplení, ve většině případů spoléhají majitelé jen na vyměněná okna s tepelněizolačním zasklením. Zateplenou střechou disponuje jen každý čtvrtý rodinný dům a zateplenými stěnami 30,5 % z nich. Absence komplexního zateplení přitom výrazně snižuje efektivitu dalších úsporných energetických opatření jako např. tepelných čerpadel, jelikož zateplení může samo o sobě až trojnásobně snížit spotřebu energie. Zatímco nové budovy budou muset být podle nedávno schválené revize evropských pravidel o energetické náročnosti budov bezemisní, tj. využívat zateplení a obnovitelné zdroje energie, ty starší v energetických úsporách stále pokulhávají.
Přečíst článek

Seriál „Diverzita“: Díl 2. – ESG v českých firmách

Přestože vydávání ESG zpráv bude pro některé firmy povinné až od letošního roku, řada společností své reporty udržitelnosti vydává již několik let. V rámci redakce CSRD.cz jsme jich prošli 12 a soustředili se na nejlepší příklady v oblasti diverzity. Stěžejním bodem pro zaměstnavatele jsou především transparentnost a vzdělávání. Pomoci mohou také dotazníky mezi zaměstnanci. Přečtěte si, jaká další opatření zavedli čeští zaměstnavatelé a jak podporují diverzitu na pracovišti.  
Přečíst článek

Komunitní energetika umožňuje sdílení elektřiny zaměstnancům, napříč vlastními nemovitostmi i mezi sousedy

Do české legislativy dorazil nový termín: Komunitní energetika. Od letošního roku je možné elektřinu sdílet mezi více subjekty, aniž byste kvůli tomu museli nutně zakládat administrativně náročné společenství. Pro firmy se navíc možnost sdílet elektřinu může stát novým zaměstnaneckým benefitem. Praktickému využití výhod komunitní energetiky ale zatím brání chybějící prováděcí předpisy. Přečtěte si, jaké jsou možnosti sdílení elektřiny, co nového říká o sdílení zákon i jaké výhody sdílení přinese.
Přečíst článek

Nejčastější ESG nástroje českých firem? Papír, tužka a Excel

Přestože 35 % firem již začalo sbírat a zpracovávat ESG data, mnohé jsou teprve na počátku cesty. Mezi hlavní témata se zatím řadí strategie, nastavení procesů a sběr relevantních dat. Podle nedávného průzkumu společnosti Adastra, zahrnujícího ESG a manažery udržitelnosti a CFOs, je digitalizace ESG dat nezbytná pro efektivní rozhodování, plánování a predikce v podnikání. ESG reporting přitom mezi firmami napříč sektory není vnímán jako jednorázová záležitost. Naopak se na něj nahlíží jako na příležitost a konkurenční výhodu. Velká část z firem však upozorňuje , že na trhu chybí příklady dobré praxe a návody, jak problematiku ESG řešit.
Přečíst článek
Odebírat newsletter