Lorem ipsum dolor, sit amet consectetur adipisicing elit. Quisquam, earum! Quia culpa delectus, accusantium doloribus repellendus officia tempore vero repellat! Porro dolore officia provident quasi aliquam aut odio sequi aliquid.

Téma: Green Deal

Budoucnost energetiky

Rok 2022 prolomil rekord ve světové těžbě uhlí i jeho spotřebě. Poptávku táhly především Čína a Indie jakožto největší producenti, Amerika a Evropa naopak spalovaly uhlí méně než v předchozím roce. Evropa chce od užívání fosilních paliv ustoupit v horizontu let – v souladu s cílem snižování emisí o 55 % do roku 2030. Řada států včetně Česka ale stále nemá jasno v tom, jak uhlí nahradit. Energetický sektor přitom potřebuje plánovat na desetiletí dopředu a napjatě očekává aktualizaci Státní energetické koncepce a opožděného Národního klimaticko-energetického plánu. Nerozhodnost státu může vést ke zbrzdění vývoje a potřebných investic.
Přečíst článek

S Aloisem Míkou o energetice, udržitelnosti a AI

„V příštích 10–15 letech se bude lámat chleba a budou se definovat vítězové a poražení 21. století. A tím myslím jak země, tak firmy i korporace. Firmy si musí uvědomit, že musí být sustainable,” říká Alois Míka, Senior Energy Expert ČSOB Advisory v novém podcastu ESG Klub, který vznikl za podpory T-Mobile.
Přečíst článek

Taxonomie EU: Klíč ke klasifikaci udržitelných aktivit

Stát se do roku 2050 klimaticky neutrálním kontinentem vyžaduje řadu zásadních změn – od udržitelnější dopravy, výroby, energetiky, přes lepší využití zdrojů, které už v ekonomice jsou, až po změnu investičních toků. Klíčem k investicím do zelenějších technologií je jejich klasifikace, kterou přináší tzv. Taxonomie EU. V tomto článku vám vysvětlíme, co je jejím základem a na co se musí firmy při jejím plnění zaměřit.
Přečíst článek

Evropská cesta k udržitelnosti

Evropa se zavázala být do roku 2050 klimaticky neutrální. Může se to zdát jako ambiciózní cíl, nepřišel ale jako blesk z čistého nebe, směřujeme k němu už téměř 20 let. V tomto článku vám přinášíme stručný přehled iniciativ a politických rozhodnutí, které vedly k tomu, že se dnes EU pasuje do role světového klimatického lídra. Jejich stopa začíná nejpozději v roce 2005.
Přečíst článek

Jak si vylepšit ESG skóre podporou udržitelného stravování

Třetina veškerého vyprodukovaného jídla přijde nazmar. Ztráty se týkají jak samotné produkce, tak zpracování, distribuce či chování spotřebitelů, kteří vyhodí přibližně desetinu jídla. Kvůli tomu dochází k plýtvání vynaloženými zdroji a zvyšování uhlíkové stopy. Proti tomu se nicméně snaží bojovat jednotlivé vlády i samotné firmy. Například podle průzkumu společnosti Edenred opatření proti plýtvání zavedly již tři čtvrtiny restaurací, přičemž nejčastěji se jednalo o úpravu menu a receptur. V rámci sociálního pilíře ESG ale mohou proti plýtvání bojovat všechny firmy, tedy i ty, které nespadají do potravinářství.
Přečíst článek
Odebírat newsletter